ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9ο Γυμνάσιο Νίκαιας
Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά αποφασίζουν να αναλάβουν δράση?
Μεταμορφώνουν το παρκάκι που είναι δίπλα στο σχολείο τους! Τα παιδιά της Γ Γυμνασίου του 9ου Γυμνασίου Νίκαιας αποφάσισαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία ώστε να γίνει πιο όμορφο και πιο φιλικό προς τα παιδιά το παρκάκι της γειτονιάς τους. Με κλαδευτήρια, γάντια και πινέλα στα χέρια ανέλαβαν να καλλωπίσουν τα φυτά, να μαζέψουν τα σκουπίδια και να βάψουν τα παγκάκια, τις κούνιες και τις μπασκέτες με πολλή φαντασία! Η αφορμή ήταν η συμμετοχή τους στη βδομάδα εθελοντισμού Let's do it Greece! και στη δράση τους αυτή είχαν τη συμπαράσταση τόσο της Διευθύντριας και των καθηγητών του σχολείου, όσο και και της Υπεύθυνης ΠΕ Πειραιά και του Δήμου Νίκαιας.
Απολαύστε στιγμιότυπα από την εργασία τους:
Το Γυμνάσιο Αιαντείου Σαλαμίνας βραβεύτηκε με ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ!
Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, το Γυμνάσιο Αιαντείου Σαλαμίνας βραβεύτηκε με πράσινη σημαία για το σύνολο των δράσεων του από το 2010 που για πρώτη φορά εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων (Eco- Schools) μέχρι σήμερα. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να παρουσιάσει με ομάδα μαθητών της Γ’ Τάξης ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο για τα δάση και τις πυρκαγιές. Η θεματολογία με την οποία το σχολείο έχει ασχοληθεί όλα τα προηγούμενα έτη είναι η εξής: «Αειφορία», «Ανακύκλωση- Φύση Χωρίς Σκουπίδια» και «Μαθαίνω για τα δάση».
Η Πράσινη Σημαία είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που δούλεψαν ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια στο σχολείο μας μέσα από τις περιβαλλοντικές τους ομάδες και που κάθε χρόνια μας κάνουν περήφανους για τις «πράσινες ιδέες» τους. Η πράσινη σημαία είναι ένα ηχηρό μήνυμα των μαθητών προς την κοινωνία ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο περιβάλλον και να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για ένα καλύτερο αύριο.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Σαλαμίνας που φρόντισε για την μετακίνηση της ομάδας.
Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικοί:
Κανάκη Μαίρη
Τσιμούρας Δημήτρης
Ο Δ/ντής:
Μάγκουρας Νικήτας
Διάκριση του 8ου Γυμνασίου Πειραιά στο διαγωνισμό
Maker Faire Rome 2016
Μια σημαντική διάκριση και μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι καθηγητές του 8ου Γυμνασίου Πειραιά Ντίμερη Ευδοξία και Τερζής Φώτης καθώς και οι μαθητές τους Μαρκάκης Γεώργιος και Λιακάκου Χαρίκλεια καθώς υπέβαλαν συμμετοχή και διακρίθηκαν με την κατασκευή τους με τίτλο «Παιχνιδομηχανή ανακύκλωσης» που αποτελεί και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιούν τα τελευταία χρόνια στο σχολείο τους, στο διαγωνισμό Maker Faire Rome τον περασμένο Οκτώβριο (http://www.makerfairerome.eu/en/).
Όπως αναφέρει ο κ. Τερζής: «Μια μοναδική εμπειρία ζήσαμε αυτές τις τρεις ημέρες στην έκθεση καινοτομιών στη Ρώμη. Από μια μικρή εφαρμογή της τεχνολογίας των 3D-printers για τη δημιουργία ενός νάρθηκα για μια μικρή χελώνα που έχασε ένα μέλος της μέχρι βιομηχανικά ρομπότ που παίζουν μπάσκετ και χρησιμοποιούν ένα smart phone. Πραγματικά παρουσιάζονται όλες οι τάσεις και οι δημιουργίες των ανθρώπων που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μέσα από το γκαράζ του σπιτιού τους μέχρι τα επιτεύγματα σχολείων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και Εταιρειών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα της επιστήμης των μικροϋπολογιστών , τα προϊόντα τους, ο τρόπος με τον οποίο εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται από τα αντίστοιχα ιδρύματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: α) οι σχολές αρχιτεκτονικής και η ενασχόλησή τους με τους μικροϋπολογιστές για να κατασκευάσουν αυτόματα σκίαστρα παραθύρων. β) η ανθρωπιστική εφαρμογή των μικροϋπολογιστών μικρού κόστους για τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής με εφαρμογές στην καλλιέργεια της γης στην κτηνοτροφία και τη βελτίωσης της καθημερινότητας τους από Πανεπιστημιακούς φοιτητές με στόχο και επίκεντρο τον άνθρωπο. Η συμμετοχή μας μας ενέταξε στην οικογένεια των δημιουργών δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε ιδέες και σκέψεις με άλλους ενώ ταυτόχρονα να ενημερωθούμε για τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και την ένταξή τους στην καθημερινή πρακτική.»
Ο κ. Τερζής συνεχίζει και φέτος το δίκτυο σχολείων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Εκπαιδευτικές κατασκευές και ανακύκλωση» που δημιούργησε από την περσινή σχολική χρονιά οπότε έχετε ευκαιρία να συμμετάσχετε με κάποιο συναφές θέμα. Στο δίκτυο την περασμένη σχολική χρονιά συμμετείχαν το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας και το 3ο Γυμνάσιο Πειραιά συμβάλλοντας καταλυτικά στην προσπάθεια αυτή που οδήγησε στη διάκριση.
3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου
Το Δέντρο της Ζωής στο E2 Educator Exchange της Microsoft στη Βουδαπέστη
To Future Class – Tree of Life είναι η περιβαλλοντική δραστηριότητα των εκπαιδευτικών Περιμένη Κυριάκου και Σταματίου Δήμητρας και των μαθητών του 3ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου. Το Δέντρο της Ζωής είναι μια δραστηριότητα σχεδιασμένη στο πλαίσιο «Διδασκαλία και Μάθηση για ένα Βιώσιμο Μέλλον» και ενσωματώνει τέσσερις βασικούς στόχους της UNESCO για τον 21ο Αιώνα: Βιοποικιλότητα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Νερό, Βιώσιμος Τρόπος Συμπεριφοράς. Οι μαθησιακοί στόχοι της δραστηριότητας σχετίζονται με τις Δεξιότητες Ζωής του 21ου Αιώνα και η Διδακτική Μέθοδος – Future Class, που ακολουθείται είναι πρωτοποριακή, βασιζόμενη μεταξύ άλλων, στη Συνεργατική μέθοδο, σε βασικές ομάδες και ομάδες ειδικών, στο εργαλείο διαχωρισμού ομάδων, στη φθίνουσα καθοδήγηση και στη χρήση ψηφιακών εργαλείων.
Το Future Class – Tree of Life παρουσιάστηκε στο E2 Educator Exchange στη Βουδαπέστη. Το E2 Educator Exchange είναι η ετήσια εκδήλωση της Microsoft, «αφιερωμένη σε εκπαιδευτικούς όλου του κόσμου, μια γιορτή για τη καινοτομία στη διδασκαλία, όπου συμμετέχουν πρωτοποριακοί εκπαιδευτικοί με σπουδαία μυαλά και εκπληκτικές ιδέες», όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft.
Το E2 Educator Exchange της Microsoft σχεδιάστηκε για να δώσει σε πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να ακούσουν παγκόσμιους ηγέτες σε θέματα εκπαίδευσης, να συνδεθούν και να δικτυωθούν με άλλους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις στην τάξη τους καθώς και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.
Οι συνεδρίες και τα εργαστήρια, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δημιουργήθηκαν από εκπαιδευτικούς και απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς. Όλο το γεγονός μας ενέπνευσε και μας κινητοποίησε μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Στο Learning Marketplace παρουσιάστηκε η δραστηριότητά μας, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον δεκάδων εκπαιδευτικών απ’ όλο τον κόσμο. Πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν το περίπτερό μας ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητά μας και τον τρόπο εφαρμογής πρωτοποριακών ψηφιακών εργαλείων στη διδασκαλία μας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη διευθύντρια του παγκόσμιου προγράμματος εκπαίδευσης της Microsoft, Eve Psalti, αλλά και από τον αντιπρόεδρο της Microsoft σε θέματα παγκόσμιας εκπαίδευσης, Anthony Salcito, με τους οποίους υπήρξε συνάντηση στην οποία παρουσιάσαμε τη μέθοδο διδασκαλίας μας, Future Class, αλλά και τη δραστηριότητά μας Tree of Life.
Στη δραστηριότητα του συνεδρίου Educator Challenge - Hack the Classroom μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε με εκπαιδευτικούς από διάφορα μέρη του κόσμου. Στη δική μας ομάδα υπήρχαν εκπαιδευτικοί από τη Ρωσία, την Τυνησία, την Κορέα και το Βιετνάμ.
Γυμνάσιο Αιαντείου Σαλαμίνας
Διαβάστε το παραμύθι του Γυμνασίου Αιαντείου Σαλαμίνας
«Η μάγισσα ΟΙΚΟΜΕΤ και το ραβδί της αλλαγής»
στην ιστοσελίδα τους http://ecomobilityisback.blogspot.gr/2015/12/oikomet.html. Το Γυμνάσιο Αιαντείου συμμετέχει στην εκστρατεία ECOMOBILITY με πολλές και σημαντικές δράσεις.
ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο συμμετέχει ενεργά σε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω των δύο προγραμμάτων ΠΕ που υλοποιεί τη φετινή σχολική χρονιά και τα οποία είναι:
1. Βιολογικά – Μεταλλαγμένα Τρόφιμα: Μύθος και Πραγματικότητα
2. Η ανάπτυξη στο λιμάνι του Πειραιά. Χθες και Σήμερα.
Η περιβαλλοντική ομάδα για τα «Βιολογικά – Μεταλλαγμένα Τρόφιμα» υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κ. Ζήκου, κ. Μιχαηλίδη και κ. Βότση σχεδίασε, μοίρασε και επεξεργάστηκε ερωτηματολόγιο ανίχνευσης των απόψεων των συμμαθητών τους για τα βιολογικά τρόφιμα και έλαβε πολύ καλά αποτελέσματα. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ΕΔΩ.
3ο Γυμνάσιο Νίκαιας
Η περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Νίκαιας παρουσίασε τις φετινές δράσεις της με μορφή αφίσας στο Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το "Χρυσοπράσινο Φύλλο", που αποτελεί συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου με συντονιστή το ΚΠΕ Αργυρούπολης. Συντονιστές εκπαιδευτικοί της ομάδας αυτής είναι η κ. Δυναμίδου, ο κ. Αβραμίδης και η κ. Γρηγοριάδου. Ο τίτλος του προγράμματος που υλοποιούν είναι "Τόποι και άνθρωποι: χρήση και κατάχρηση" και έχει ως κύριο στόχο του να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τον τόπο τους, τη Νίκαια, και να τους καταστήσει ενεργούς πολίτες που θα λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσης δημοσίων χώρων της πόλης τους.
ΓΕΛ Κυθήρων
8ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού
Δύο πολύ σημαντικές ιστοσελίδες που δημιουργούνται στα πλαίδια των προγραμμάτων της Διεύθυνσής μας είναι:
Μελέτη Υδάτινων οικοσυστημάτων από το 8ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού https://ydatinoskosmos.wordpress.com/ και
Το νησί μου σε ένα καλάθι όλο αρώματα και γεύσεις http://aroma.et.mysch.gr/ που βασίζεται στο διασχολικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΓΕΛ Κυθήρων σε συνεργασία με το ΓΕΛ Μυκόνου.
3ο ΓΕΛ Κερατσινίου
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι εκπαιδευτικοί του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου κ. Δήμητρα Σταματίου και κ. Κυριάκος Περιμένης διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών που διοργανώθηκε από τη Microsoft Hellas και το British Council. Η εκπαιδευτική τους δραστηριότητα που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους μαθητές της Α Λυκείου είχε τίτλο «Future class: Δέντρο της Ζωής» και εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποίησαν φέτος. Η δραστηριότητα αυτή, που είχε ως κύριο στόχο να καταστήσει τους μαθητές ενεργούς πολίτες για το περιβάλλον και την αειφορία, περιείχε τη δημιουργία videogame από τους μαθητές για τη βιοποικιλότητα, serious game για θέματα αειφόρου ανάπτυξης και πολλές άλλες ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες.
Μπορείτε στο video να δείτε την εργασία με τίτλο «Leonardo DaVinci – Homo Universalis» με την οποία το σχολείο διακρίθηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2014.
8ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού
Η περιβαλλοντική ομάδα του 8ου Γυμνασίου Κορυδαλλού... ξαναχτυπά! Με νέο βίντεο από το hydrobot που κατασκεύασαν, αυτή τη φορά μας "ταξιδεύουν" στο βυθό του Πόρου!
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ...
ΕΝΑ VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ομάδα εκπαιδευτικών «τα δελφινάκια του Σαρωνικού» στα πλαίσια του 100ου σεμιναρίου του ΚΠΕ Αργυρούπολης δημιούργησε το παρακάτω video ως μια δράση ψηφιακής αφήγησης που θα υλοποιούσε με την περιβαλλοντική της ομάδα στα πλαίσια ενός περιβαλλοντικού προγράμματος. Η ιστορία του Φοίβου γράφτηκε εξολοκλήρου από τα μέλη της ομάδας και επενδύθηκε με εικόνες. Στόχος του video που θα συνοδεύεται από κατάλληλα σχεδιασμένο φύλλο εργασίας είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με έννοιες και διεργασίες του θαλάσσιου οικοσυστήματος (βιοτικοί και αβιοτικοί παράγοντες και αλληλεπιδράσεις), καθώς και να τους ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους που θέτουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο περιβάλλον.
Απολαύστε το!
8ο Γυμνάσιο Πειραιά
Η περιβαλλοντική ομάδα του 8ου Γυμνασίου Πειραιά με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Τερζή και συνεργάτες τον κ. Καλαμαρά, την κ. Μπαμπάκου και την κ. Κυρίτση εργάζονται πάνω στην κατασκευή μιας παιχνιδομηχανής ανακύκλωσης. Οραματίζονται τη δημιουργία ενός δικτύου σχολείων (ήδη τρία σχολεία συμμετέχουν στο project αυτό) που θα μυήσει τους μαθητές της Αττικής, και όχι μόνο, στα μυστικά της ανακύκλωσης συνδυάζοντάς τη με αυτό που τα πιο πολλά παιδιά αγαπούν περισσότερο από κάθε τι... το παιχνίδι! Μάλιστα η εργασία τους παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο "Καλές πρακτικές και καινοτομία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" που διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Κολλέγιο Ψυχικού και απέσπασε θερμά συγχαρητήρια από εκπαιδευτικούς και συμβούλους.
Αν θέλετε κι εσείς να γίνεται μέρος αυτής της ενθουσιώδους ομάδας, η οποία χρειάζεται την υποστήριξή μας, επισκεφτείτε την ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα του project: http://recyclearcade.weebly.com/
Δείτε στις φωτογραφίες την πολύ καλή δουλειά τους!