«Συνάντηση του Διευθυντή Δ.Ε. Πειραιά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Κωνσταντίνο Τασούλα και την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη»
20 Μαρτίου 2025
Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, συνοδευόμενη από τους Μητροπολίτες Ζάμπιας, κ.κ. Ιωάννη και Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, τον Διευθυντή Δ.Ε. Πειραιά, κο Διονύσιο Αναστασόπουλο, τη συνεργάτιδα του Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, κα Βασιλική Κεραμίδα και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ. Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., κο Νιγιάννη Ανδρέα. Τη συνοδεία συμπλήρωσε ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Ζάμπια, κ. Κρούπνικ Μιχαήλ.
Η Υπουργός Παιδείας και οι δυο Μητροπολίτες ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Κωνσταντίνο Αν. Τασούλα, για το Διαπολιτισμικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχει εκπονηθεί και υλοποιείται.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος μαθητές και μαθήτριες από την Υποσαχάριο Αφρική ολοκληρώνουν τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας.
Οι δύο Μητροπολίτες συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο 20 μαθητές/τριες από τη Μοζαμβίκη και την Ζάμπια, οι οποίοι/ες συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Από τον Ιανουάριο του 2025 φιλοξενούνται και φοιτούν στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων Αγαθωνίτης», ενώ μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, με σκοπό να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και να γίνουν πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού στη χώρα τους.
Μετά την ξενάγησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Υπουργός Παιδείας καλωσόρισαν τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους ευχήθηκαν να αποκομίσουν τα οφέλη που έχει να τους προσφέρει η ελληνική παιδεία και να προοδεύσουν.
Επιμορφωτικό - Ενημερωτικό Σεμινάριο «Ενίσχυση σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. στα Νησιά»
12, 13 και 14 Φεβρουαρίου 2025
Ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, σε συνεργασία με τους Δήμους Πόρου και Τροιζηνίας - Μεθάνων, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Επιμορφωτικό-Ενημερωτικό Σεμινάριο, στις 12, 13 και 14 & Φεβρουαρίου 2025, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δ. Πόρου «Βασιλική Κογιώνη» και στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαλατά, με τίτλο «Επικοινωνιακά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες», στο πλαίσιο του προγράμματος της Ενίσχυσης των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. στα Νησιά.
Την πρώτη ημέρα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Πόρου, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος του Πόρου, κος Γεώργιος Κουτουζής, ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Πόρου, κα Ζωή Μέτσκα. Ο Δήμαρχος, πρωτίστως, ευχαρίστησε και επαίνεσε τον ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ γι΄ αυτή την πρωτοβουλία και τόνισε τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές. Με τη σειρά του, ο Δ/ντής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποδειγματική φιλοξενία και δεσμεύτηκε για τη συνεχή υποστήριξη και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και των γονέων/ κηδεμόνων μαθητών του Πόρου. Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Πόρου, καλωσόρισε τους/τις εκπαιδευτικούς και διαβεβαίωσε πως το σχολείο είναι πάντοτε ανοιχτό για τέτοιου είδους δράσεις.
Ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγήσεων, οι οποίες απευθύνονταν στους εκπαιδευτικούς (πρωινή ζώνη), αλλά και τους γονείς/κηδεμόνες (απογευματινή ζώνη) των μαθητών/τριών των σχολείων των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας - Μεθάνων. Καταρχάς, ο Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά, ξεκίνησε με την εισήγηση: «Τeam Building: Έννοια – ανάπτυξη δεξιότητας της Ομαδικότητας». Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν ο πρώην Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά και νυν Διευθυντής του 2ου ΓΕ.Λ. Νίκαιας, κος Νικόλαος Μουμούρης, για την εισήγησή του με τίτλο: «Πνεύμα ομάδας-Συλλογικότητα. Συνεργατική Μάθηση», η κα Θεοδώρα Αστέρη, Σ.Ε. Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, για την εισήγησή της με τίτλο: «Από τη Συνεκπαίδευση ως την Ένταξη & την Ειδική Αγωγή: Παιδαγωγική Μεθοδολογία & Υποστηρικτικές Υπηρεσίες», η κα Γιαννούλα Βουκελάτου, Σ.Ε. Ψυχολόγων ΠΕ23, για την εισήγησή της με τίτλο: «Η Προσωπικότητα: Χαρακτηριστικά, Ανάπτυξη και Επιρροές» και ο κος Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Σ.Ε. Φιλολόγων με την εισήγησή του, «Βλέποντας τον κόσμο διαφορετικά, Σκέψου διαφορετικά».
Το δεύτερο μέρος της επιμόρφωσης - ενημέρωσης ήταν αφιερωμένο κυρίως στους γονείς/κηδεμόνες. Την απογευματινή έναρξη των εργασιών έκανε ο κος Νικόλαος Μουμούρης, με τα «Συνεργατικά Μοντέλα και κοινές δράσεις Γονέων/Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών». Συνέχισε ο κος Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, με τη «Γονεϊκή εμπλοκή στο σύγχρονο σχολείο: ένταση και αγωνία ή ευκαιρία συνεργασίας;» και η κα Γιαννούλα Βουκελάτου, η οποία, μέσω βιωματικού εργαστηρίου, αναφέρθηκε στην «Ψυχική Ανθεκτικότητα στην Εκπαίδευση και την Οικογένεια: Στρατηγικές Παρέμβασης και Ενδυνάμωσης». Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις του κου Χρήστου Παύλου, Σ.Ε. Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ78-82), «Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο για τους Εφήβους. Γονική παρέμβαση – επιτήρηση» και της κας Μαρουλίας Γλύπτη, Διευθύντριας του 3ου ΓΕ.Λ. Πειραιά, «Ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης προς ενίσχυση μαθητών χωρίς κίνητρο».
Η δεύτερη μέρα των εργασιών του Σεμιναρίου φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαλατά. Στην πρωινή ζώνη, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων, κος Αναστάσιος Μούγιος, ο Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Γαλατά, κα Δήμητρα Ευσταθιάδου, επιβεβαιώνοντας την άψογη συνεργασία τους. Στη συνέχεια, ο κος Χρήστος Παύλος ξεκίνησε την Επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς με την εισήγηση: «Διαχείριση των συγκρούσεων στη σχολική μονάδα. Ο ρόλος του διευθυντή». Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του κου Ευριπίδη Βραχνού, Σ.Ε. Πληροφορικής Πειραιά, σχετικά με τα «Ψηφιακά εργαλεία και Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διδακτική Πράξη», της κας Αικατερίνης Μπρεντάνου, Διευθύντριας του Γυμνασίου με Λ.Τ. Μεθάνων, με τίτλο: «Ο δάσκαλος σκηνοθέτης σε ένα ασυνείδητο παιχνίδι ρόλων», της κας Μαρουλίας Γλύπτη, σχετικά με την «Παρέμβαση στη γλωσσική εκπαίδευση της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας μέσω αφήγησης» και του κου Παναγιώτη Τζουβελέκη, Διευθυντή Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά, για την «Ταυτότητα Ειδικών Σχολείων».
Οι απογευματινές συνεδρίες της 13ης Φεβρουαρίου 2025 ήταν αφιερωμένες στο μείζον θέμα της Ειδικής Αγωγής. Οι δύο δήμαρχοι Τροιζηνίας – Μεθάνων και Πόρου, κος Αναστάσιος Μούγιος και κος Γεώργιος Κουτουζής, μαζί με τον Διευθυντή της Δ.Ε. Πειραιά δεσμεύτηκαν για την υποστήριξη και ενίσχυση των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν για την επίσκεψη των μαθητών/τριών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γαλατά στο αντίστοιχο σχολείο του Πειραιά, για τη χρηματοδότηση από δωρητές των σχολείων, την ένταξή τους σε προγράμματα ERASMUS και την ίδρυση, μακροσκοπικά, Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες στον Πόρο. Μετά τις δεσμεύσεις αυτές, οι γονείς των παιδιών με ειδικές δεξιότητες, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους αλλά και την αγωνία τους για την κοινωνική τους ένταξη μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο.
Η θεματική ενότητα της Ειδικής Αγωγής, ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις της κας Θεοδώρας Αστέρη, Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Η Ειδική Αγωγή & Ενταξιακή Εκπαίδευση για την υποστήριξη των μαθητών/μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», του κου Νικόλαου Φασιά, Διευθυντή Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γαλατά, με τίτλο: «Η χρησιμότητα των Ειδικών Σχολείων και η αναγκαιότητα στήριξής τους από την τοπική κοινωνία» και του κου Παναγιώτη Τζουβελέκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα «Προγράμματα Συμπερίληψης για την αποδοχή της Διαφορετικότητας στην Εκπαίδευση».
Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων/κηδεμόνων ήταν αξιοσημείωτη και οι εισηγήσεις απέσπασαν θετικότατες κριτικές.
Σεμινάριο Α΄ Βοηθειών στο Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά
17/02/2025
Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Ραλλείου ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά, σεμινάριο Α΄ Βοηθειών διάρκειας 2 διδακτικών ωρών, με ομιλητή τον τ. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, Κοινωνιολόγο και Συγγραφέα κo Διονύσιο Βαλλιανάτο, κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή Δ.Ε. Πειραιά, κου Διονύσιου Αναστασόπουλου.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Ραλλείου ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά καθώς και πολυάριθμη ομάδα μαθητριών και μαθητών του 3ου ΓΕΛ Κορυδαλλού μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους.
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Διευθυντής του Ραλλείου ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά κος Νικόλαος Ζαρκαδούλας.
Ακολούθως πήρε το λόγο ο Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά κος Διονύσιος Αναστασόπουλος που στο χαιρετισμό του, τόνισε στους/στις παρευρισκόμενους/νες τη σημασία του να αποκτήσει κάποιος/α βασικές δεξιότητες παροχής πρώτων βοηθειών στα πλαίσια του σχολείου.
Στη συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής, διακεκριμένος επιστήμονας κος Διονύσιος Βαλλιανάτος, παρουσίασε τόσο θεωρητικά όσο και με βιωματικό τρόπο (ενεργή συμμετοχή μαθητών/τριών), τις ενέργειες παροχής πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση αναίσθητου θύματος, θύματος που χρήζει καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, θύματος πνιγμονής από ξένο σώμα, θύματος χωρίς φυσιολογική αναπνοή, διαχείριση τραύματος, καθώς και τις ενέργειες για τη βελτίωση του επιπέδου άνεσης ενός θύματος και την αποτροπή επιδείνωσης μιας κατάστασης μέχρι την άφιξη των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι, εκπαιδευτικοί και μαθήτριες/τές, κατανόησαν ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που απαιτείται η παροχή Α’ Βοηθειών στα κρίσιμα 3α πρώτα λεπτά ενός συμβάντος και τη σημασία του δύο - τριάντα στην ΚΑΡΠΑ.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν στους παρευρισκόμενους οι οδηγίες αντιμετώπισης καταστάσεων παροχής βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο από πυρκαγιά μέσα σε οικία και οι πρώτες βοήθειες σε θύματα με σοβαρά εγκαύματα.
Όπως ενημέρωσε ο ομιλητής αυτό είναι το πρώτο μέρος από μια σειρά τριών σεμιναρίων με τα οποία καλύπτονται όλες οι δυνατές περιπτώσεις αντιμετώπισης αιφνιδίου κινδύνου για τη ζωή μας ή τη ζωή κάποιου δικού μας.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό μαθητών/μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σε συνεργασία με τα μέλη της Ομάδας Δράσης για τη διαχείριση, αντιμετώπιση και πρόληψη ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.) της ΔΔΕ Πειραιά.
Στην έναρξη της συνάντησης απηύθυναν χαιρετσιμό ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέτα Μακρή, η οποία είπε:
«Αγαπητές και αγαπητοί Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και μέλη των Ομάδων Δράσης των σχολείων Αγαπητές Διευθύντριες και αγαπητοί Διευθυντές και Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί των Τμημάτων Ένταξης και της Παράλληλης Στήριξης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη δραστήρια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά που διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης πάνω στο πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού στη σχολική κοινότητα θέτοντας στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης το φαινόμενο σε σχέση με μαθήτριες και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται για την προστασία ολων ανεξαιρέτως των παιδιών και εφήβων από κάθε μορφής βία και εκφοβισμό και τάσσεται συντονισμένα κατά των φαινομένων που απειλούν τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών.
Η δέσμευσή μας προτεραιοποιεί την ισότιμη, συμπεριληπτική πρόσβαση παιδιών και νέων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε ένα ασφαλές και φιλικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής του ΥΠΑΙΘΑ, με την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για την υποβολή, καταγραφή, διαχείριση, αντιμετώπιση καταγγελιών ενδοσχολικής βίας από γονείς και μαθητές, την απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, τη θεσμοθέτηση του συμβούλου σχολικής ζωής, τις 243.700 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, τα εργαστήρια δεξιοτήτων και τις δράσεις ενεργού πολίτη δημιουργούμε σε παιδιά και εφήβους τις προϋποθέσεις να μιλήσουν με θάρρος για ό, τι τους απασχολεί, να υποστηρίξουν και να διεκδικήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να προφυλαχθούν από αυτούς, να σταθούν με τόλμη απέναντι σε κάθε αδικία, να αποδώσουν και να λάβουν σεβασμό.
Καλλιεργούμε στις μαθήτριες και τους μαθητές δεξιότητες, που θα τους καταστήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ισότιμους, υπεύθυνους, δίκαιους και δημιουργικούς ανθρώπους, ελεύθερους και αξιοπρεπείς πολίτες του κόσμου, που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, την ισότητα.
Θωρακίζουμε τους εκπαιδευτικούς μας με τακτικές επιμορφώσεις και τους παρέχουμε τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά εργαλεία για να ενημερώσουν τους μαθητές τους πάνω στα θέματα κακοποιητικών συμπεριφορών και στην δημιουργία μίας κοινωνίας ανοιχτής και συμπεριληπτικής.
Αναδεικνύουμε τον θεσμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης με 4.800 διορισμούς, που ενισχύονται διαρκώς, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται, περίπου, 2.000 αναπληρωτές.
Ταυτόχρονα, η ενδυνάμωση των υποστηρικτικών φορέων με αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού τους κατά 152% και η συνεργασία με αρμόδιους φορείς για στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία συμπληρώνουν δραστικά τα μέσα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την ενδοσχολική βία.
Στις συνέργειες αυτές του ΥΠΑΙΘΑ, θα αναφέρω τη συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων για εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την ασφαλή πλοήγηση και τη συνεργασία με την Google μέσω του προγράμματος Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου, που υλοποιείται ήδη τρία χρόνια στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, όπου οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται και με τη σειρά τους επιμορφώνουν γονείς και κηδεμόνες.
Επίσης, η εφαρμογή Safe YOUth και, συνολικά, η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο είναι, ακόμα, δυο εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία στη διάθεση παιδιών και οικογενειών για την πρόληψη της κακοποίησης ανηλίκων.
Είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, κάθε έφηβη, κάθε έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές και μαζί, Κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘΑ και κοινωνία, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να προλάβουμε και να αποτρέψουμε κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών και εφήβων με συντονισμένες ενέργειες για την προστασία τους στον πραγματικό κόσμο και την ασφαλή πλοήγηση τους στο διαδίκτυο.
Για την ηγεσία του Υπουργείου μας, είναι σαφές ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση και ανεμπόδιστη συμμετοχή σε ποιοτική εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και εξέλιξη σε ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η διαρκής προσπάθεια για την άρση των εμποδίων στη μάθηση για όλους είναι η προτεραιότητα που στηρίζουμε, έμπρακτα, μέσα από συνέργειες, όπως η σημερινή συνένωση δυνάμεων.
Σας ευχαριστώ.»
Ζέττα Μ. Μακρή
Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Διαπιστευμένη Εθνική Κοινοπραξία ERASMUS+ KA1 της ΔΔΕ Πειραιά
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά διαπιστεύτηκε ως Συντονιστής Εθνικής Κοινοπραξίας Erasmus+ ΚΑ1 για τα σχολικά έτη 2024-2027 στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τεράστιο θετικό αντίκτυπο για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αρμοδιότητας της Διεύθυνσης. Η αίτηση διαπίστευσης, η οποία κατατέθηκε τον Οκτώβριο 2024 από το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης, βαθμολογήθηκε με άριστα 93/100 καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Συντονιστής της διαπιστευμένης Εθνικής Κοινοπραξίας ERASMUS+ KA1 είναι ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Δρ Διονύσιος Αναστασόπουλος, ο οποίος αναθέτει την εν λόγω Κοινοπραξία στις:
Δρ Μαρία Καρυωτάκη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ80,
Δρ Ελένη Τσουραπά, Εκπαιδευτικό ΠΕ02 και
Αικατερίνη Χριστοδούλου, Εκπαιδευτικό ΠΕ06,
οι οποίες αποτέλεσαν τη συντακτική ομάδα της επιτυχούς αίτησης της Διεύθυνσης.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κατά τα σχολικά έτη 2025-2027 και προβλέπει ενδεικτικά τη μετακίνηση στο εξωτερικό ενός/μίας εκπαιδευτικού από κάθε ενδιαφερόμενη σχολική μονάδα προκειμένου να παρακολουθήσει δομημένα σεμινάρια ή συναδέλφους εν ώρα εργασίας σε σχολεία του εξωτερικού (job shadowing) στους παρακάτω θεματικούς άξονες: α) Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, β) Εφαρμογή καινοτόμων και δημιουργικών διδακτικών πρακτικών και δράσεων για την ανάδειξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας με σκοπό την προώθηση της ταυτότητας του Ευρωπαίου και του Παγκόσμιου Πολίτη, γ) Προώθηση της αρχής της αειφορίας και του μοντέλου κυκλικής οικονομίας, δ) Καινοτόμες δράσεις για την ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών & των δημοκρατικών αξιών.
Επιμορφωτική-Ενημερωτική Διημερίδα
«Ενίσχυση σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. στα Νησιά»
11 και 12/12/2024
Ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Επιμορφωτική-Ενημερωτική Διημερίδα, στις 11 και στις 12 Δεκεμβρίου 2024, στο Γενικό Λύκειο Αίγινας, με τίτλο «Επικοινωνιακά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες»,στο πλαίσιο του προγράμματος της Ενίσχυσης των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. στα Νησιά.
Την εναρκτήρια εκδήλωση, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Αίγινας, κος Νικόλαος Μαρίνος, ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος και ο Διευθυντής του ΓΕ.Λ. Αίγινας, κος Ιωάννης Πεπές. Όλοι τους επεσήμαναν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές, επαινώντας παράλληλα, την πρωτοβουλία του Διευθυντή της Δ.Ε. Πειραιά για την ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων των σχολικών μονάδων στα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγήσεων, οι οποίες απευθύνονταν στους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών των σχολείων του Δήμου Αίγινας. Καταρχάς, η Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης της Δ/νσης Δ.Ε. Πειραιά και Σ.Ε. ΠΕ02, κα Χρυσάνθη Κουμπάρου, η οποία αναφέρθηκε στον Ρόλο του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο σχολείο. Ακολούθησαν ο κος Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Σ.Ε. Φιλολόγων με την εισήγησή του, «Αν δίδασκαν οι μαθητές», η Προϊσταμένη τμήματος Α’ Διοικητικού της Δ/νσης Δ.Ε Πειραιά, κα Βασιλικούλα Δυναμίδου με αναφορά στις «Πολυήμερες μετακινήσεις μαθητών/τριών», ο πρώην Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά και νυν Διευθυντής του 2ου ΓΕ.Λ. Νίκαιας, κος Νικόλαος Μουμούρης με το «Πνεύμα ομάδας-Συλλογικότητα. Συνεργατική Μάθηση» και η εκπαιδευτικός της Δ.Δ.Ε Πειραιά του γραφείου Πειθαρχικών, κα Τατιάνα Γιάσκεβιτς, εξηγώντας τον «Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και το Πειθαρχικό Δίκαιο». Το δεύτερο μέρος της επιμόρφωσης- ενημέρωσης ήταν αφιερωμένο κυρίως στους γονείς/κηδεμόνες. Με ξεχωριστή αμεσότητα, ο κος Ευριπίδης Βραχνός, Σ.Ε. Πληροφορικής Πειραιά, έκανε λόγο για τον «Ψηφιακό Κόσμο: Ασφαλές Διαδίκτυο, CyberBullying και Τεχνητή Νοημοσύνη». Κατόπιν, o κος Ιωάννης Τζωρτζάκης, Σ.Ε ΠΕ81, αναφέρθηκε στην «Αξιοποίηση της Ανεστραμμένης Τάξης για μείωση της ανάγκης για εξωσχολική υποστήριξη των μαθητών». Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρουσιάστηκε η εισήγηση του κου Παναγιώτη Τζουβελέκη, Διευθυντή Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πειραιά, για την «Ταυτότητα Ειδικών Σχολείων». Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κας Ευγενίας Τισένκο, Ψυχολόγου του 6ου ΣΔΕΥ Αίγινας για την «Ψυχική Ενδυνάμωση γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών».
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, ο Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος ξεκίνησε την Επιμόρφωση εξηγώντας στο εκπαιδευτικό κοινό, την «Τeam Building: Έννοια–ανάπτυξη δεξιότητας της Ομαδικότητας». Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κας Χρυσάνθης Κουμπάρου, Σ.Ε.ΠΕ02 και Επόπτριας Ποιότητας Εκπαίδευσης σχετικά με «Το Παιδαγωγικό Συμβόλαιο», του κου Ιωάννη Τζωρτζάκη, Σ.Ε. ΠΕ81 για την «Ανεστραμμένη Τάξη και Τεχνητή Νοημοσύνη», καθώς και του κου Ευριπίδη Βραχνού, Σ.Ε. Πληροφορικής με θέμα: «Ενισχύοντας την Εκπαίδευση: Εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης». Στις απογευματινές συνεδρίες, ο Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, παρουσίασε το θέμα: «Συμβουλευτική Γονέων», η κα Χρυσάνθη Κουμπάρου μίλησε αναφορικά με «Έφηβοι και Ενήλικες: Εμπόδια και Δίαυλοι επικοινωνίας», ο κος Παναγιώτης Τζουβελέκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά αναφέρθηκε στα «Προγράμματα Συμπερίληψης για την αποδοχή της Διαφορετικότητας στην Εκπαίδευση». Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις του κου Νικόλαου Μουμούρη, πρώην Διευθυντή Δ. Ε. Πειραιά και νυν Διευθυντή του 2ου ΓΕ.Λ. Νίκαιας, «Συνεργατικά Μοντέλα και κοινές δράσεις Γονέων/Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών» και του κου Χαράλαμπου Βλαχόπουλου, Σ.Ε. Φιλολόγων, «Γονεϊκή εμπλοκή στο σύγχρονο σχολείο: ένταση και αγωνία ή ευκαιρία συνεργασίας;».
Η ανταπόκριση εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων ήταν εξαιρετικά μεγάλη και οι εισηγήσεις απέσπασαν θετικότατες κριτικές.
Επιμορφωτικά Σεμινάρια με τίτλο: «Ερευνώντας προφορικές ιστορίες μετανάστευσης στη σχολική τάξη»
στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες»
29, 30 και 31 Οκτωβρίου 2024
Ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και τον Δήμο Κυθήρων, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα: «Ερευνώντας προφορικές ιστορίες μετανάστευσης στη σχολική τάξη», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος προφορικής ιστορίας με τίτλο: «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» για γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς στις 29, 30 και 31 Οκτωβρίου 2024, στο Δημοτικό Κτήριο Ποταμού και το Πολιτιστικό Κέντρο Φρατσίων στα Κύθηρα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» αποτελεί μία βιογραφική προσέγγιση της μεταναστευτικής ιστορίας των Κυθήρων. Το πρόγραμμα καλεί τις νεότερες γενιές να αναζητήσουν την ιστορία του τόπου τους, των παππούδων και των γιαγιάδων τους, αξιοποιώντας τις μαρτυρίες τους για να ανοίξουν νέους δρόμους κατανόησης του παρελθόντος, με τον εξανθρωπισμό της ιστορίας και τη μεταβίβαση της μνήμης.
Την εναρκτήρια εκδήλωση, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, χαιρέτισαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κα Αθανασία Μεϊντάση, και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος Κυθήρων, κος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο οποίος συνδράμει και στηρίζει πολλαπλά την εκπαιδευτική κοινότητα των Κυθήρων και Αντικυθήρων. Όλοι τους επεσήμαναν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές, επαινώντας, παράλληλα, την πρωτοβουλία για την ενασχόληση των δύο Διευθύνσεων με το επίμαχο θέμα της Μετανάστευσης Ιστορίας των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων. Αξιοσημείωτη υπήρξε και η παρουσία του κου Γιώργου Κομηνού, Αντιδημάρχου και Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δ.Ε. Κυθήρων, ο οποίος μίλησε για το νησί του και τις πολλές ιστορίες μετανάστευσης, που έχει να αφηγηθεί.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της 29ης Οκτωβρίου με την ακόλουθη σειρά: η Παρουσίαση του προγράμματος "Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες" από τον κο Παναγιώτη Πεφάνη, Σ.Ε. Φυσικών Επιστημών, Δ.Δ.Ε. Πειραιά, oι δράσεις του προγράμματος: Σχεδιασμοί και επέκταση από την κα Αρχοντία Μαντζαρίδου, Σ.Ε. Δασκάλων Δ.Π.Ε. Πειραιά, «Τα πορτρέτα του μετανάστη» μία καινοτόμα μαθητική δράση προφορικής ιστορίας από την κα Χρυσάνθη Κοσμά, Διευθύντρια Δ.Σ. Ποταμού Κυθήρων, την κα Νατάσα Κάγκα, εκπαιδευτικό Δ.Σ. Ποταμού Κυθήρων, την κα Αλεξάνδρα Δημοπούλου, Διευθύντρια Δ.Σ. Χώρας-Καρβουνάδων Κυθήρων, την κα Σταυρούλα Πρωτοψάλτη, Εκπαιδευτικό Δ.Σ. Χώρας-Καρβουνάδων Κυθήρων και την κα Αννίτα Χατζή, Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου Ποταμού Κυθήρων και μαθητές/τριες από τα σχολεία τους. Επίσης, την πρώτη ημέρα παρουσιάστηκε και η Ιστορική Αναδρομή της Υπερπόντιας Ελληνικής μετανάστευσης από τον κο Γεώργιο Πανόπουλο, Μαθηματικό PhD, Υποδιευθυντή Ραλλείου ΓΕ.Λ. Θηλέων Πειραιά.
Την επόμενη μέρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φρατσίων, συνεχίστηκε το σεμινάριο με θέματα που αφορούσαν την Προφορική Ιστορία και Εκπαίδευση από τον κο Χαράλαμπο Βλαχόπουλο, Σ.Ε. Φιλολόγων Δ.Δ.Ε. Πειραιά, την Προφορική Ιστορία και Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια ευκαιρία να ξαναφανταστούμε έναν παλιό κόσμο εκ νέου, από την κα Μαίρη Στυλίδη, Σ.Ε. Εργοθεραπευτών Δ.Π.Ε. Πειραιά, τη χρήση των Τεχνολογιών και των εργαλείων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ/ICTs) καθώς και Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων με σκοπό την ποιοτική διδασκαλία από τον κο Αγάπιο Οικονομίδη, Σ.Ε. Αγγλικής Γλώσσας Δ.Δ.Ε. Πειραιά, την ψηφιακή αφήγηση ως εργαλείο της προφορικής ιστορίας από τον κο Γιάννη Τζωρτζάκη, Σ.Ε. Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Μηχανικών Δ.Δ.Ε. Πειραιά. Η Διήμερη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση σχεδιασμού της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» από την κα Αρχοντία Μαντζαρίδου, Σ.Ε. Δασκάλων Δ.Π.Ε. Πειραιά και τον κο Παναγιώτη Πεφάνη, Σ.Ε. Φυσικών Επιστημών Δ.Δ.Ε .Πειραιά.
Η επίσκεψη στα Κύθηρα ολοκληρώθηκε, στις 31 0κτωβρίου 2024, με Ενημερωτικές συναντήσεις του κου Χαράλαμπου Βλαχόπουλου, Σ.Ε. Φιλολόγων, του κου Παναγιώτη Πεφάνη, Σ.Ε. Φυσικών Επιστημών, του κου Αγάπιου Οικονομίδη, Σ.Ε. Αγγλικής Γλώσσας με εκπαιδευτικούς της επιστημονικής ευθύνης των προαναφερόμενων, καθώς και Συμβουλευτικές συναντήσεις της κας Μαίρης Στυλίδη Σ.Ε. Εργοθεραπευτών με εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης και Τμημάτων Ένταξης, στο Γυμνάσιο και ΓΕ.Λ. Κυθήρων.
Οι εντυπώσεις όλων – κοινού και εισηγητών/τριών - ήταν ικανοποιητικές, αφού με τις επιμέρους δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος επιτυγχάνεται η αναβίωση της πρόσφατης ιστορικής μνήμης.
Μνημόνιο Συνεργασίας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.)
και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά
Στις 6 Δεκεμβρίου 2024 η Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος, υπέγραψαν 5ετές Μνημόνιο Συνεργασίας, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας ανάμεσα στους δύο οργανισμούς. Η συνεργασία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών αθλητικών προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Πειραιά, με διάρκεια και συντονισμένες δράσεις, οι οποίες θα αναδείξουν τον ρόλο του αθλητισμού στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται:
- Στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για την ενίσχυση της αθλητικής εκπαίδευσης.
- Στην υλοποίηση συνεδριακών και εκπαιδευτικών δράσεων, που θα προάγουν την αθλητική παιδεία και θα υποστηρίζουν τους μαθητές με πιστοποιημένα και εγκεκριμένα εργαλεία από αρμόδιους φορείς.
Οι προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνουν τη διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων που αφορούν:
- Στην αθλητική εκπαίδευση και τις ευκαιρίες εκτόνωσης των μαθητών μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες.
- Στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ αθλητισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
- Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από πρωτοβουλίες, που ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αθλητισμού.
Η συνεργασία αυτή φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, προωθώντας τη διασύνδεση μεταξύ των σχολείων, του ΣΕΦ και της ευρύτερης κοινότητας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι:
- Δημήτριος Παπαηλιού, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Πειραιά
- Σοφία Σπανουδάκη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Πειραιά
- Νικόλαος Αγαδάκος, Εκπαιδευτικός
- Μαρία Χαλά Τσελέντη, Εκπαιδευτικός
- Κομάνθη Κουλουτμπάνη, Υπεύθυνη Φυσικής Αγωγής της Δ.Π.Ε. Πειραιά
- Αικατερίνη Σπανού, Υπεύθυνη Φυσικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε. Πειραιά
- Νικόλαος Ζαρκαδούλας, Διευθυντής του Ραλλείου ΓΕ.Λ. Πειραιά
- Αναστασία Μαλκοπούλου, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
- Λουκία Τσοφοπούλου, Διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πειραιά
- Διονύσιος Σαμούρης, Διευθυντής του 11ουΓυμνασίου Νικαίας
- Φωτεινή-Σουσάνα Τζάντα, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
- Ελένη Κανατσέλη, Εκπαιδευτικός
- Παναγιώτης Κουτσογιάννης, Διευθυντής Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας
- Δημήτριος Μπαρδάκας, Αναπληρωτής Διευθυντής Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας
Η Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να επισφραγίσουμε μια συνεργασία που φέρνει κοντά δύο θεμελιώδεις πυλώνες της κοινωνίας μας: την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τη χώρα μας.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι απλώς μια συμφωνία. Είναι μια δέσμευση. Μια δέσμευση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προσφέρουμε ευκαιρίες, να εμπνεύσουμε και να υποστηρίξουμε τους μαθητές – τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον μας.
Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τη σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τον αθλητισμό, όχι μόνο ως σωματική δραστηριότητα, αλλά και ως μέσο ανάπτυξης αξιών, όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία, η επιμονή και η προσπάθεια για διάκριση.
Το μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράψαμε σήμερα, θέτει τις βάσεις για δράσεις που συνδυάζουν δημιουργικά την εκπαίδευση με τον αθλητισμό. Δράσεις όπως σεμινάρια, ημερίδες και προγράμματα, που θα ενισχύσουν την αθλητική παιδεία των μαθητών, θα καλλιεργήσουν την αγάπη για τον αθλητισμό και θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη χρήση του μοναδικού περιβάλλοντα χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ένας χώρος με ιστορία και δυνατότητες, που μπορεί να εμπνεύσει και να φιλοξενήσει όνειρα, προσπάθειες και επιτυχίες. Παράλληλα, ο συνεδριακός μας τομέας θα προσφέρει τις υποδομές, για να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις υψηλής ποιότητας.
Οραματιζόμαστε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ως κάτι παραπάνω από έναν αθλητικό χώρο. Το βλέπουμε ως έναν ζωντανό οργανισμό, που ενώνει ανθρώπους, που δίνει ερεθίσματα και προσφέρει νέες προοπτικές. Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας την εκπαίδευση των νέων μας μέσα από την εμπειρία και τις αξίες του αθλητισμού.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Αναστασόπουλο, για τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και το κοινό μας όραμα. Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους συνεργάτες μας που εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρωτοβουλία.
Κυρίες και κύριοι, σήμερα κάνουμε την αρχή. Η εκπαίδευση και ο αθλητισμός έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ζωές, να εμπνεύσουν κοινότητες και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας δουλέψουμε μαζί για να προσφέρουμε στους νέους μας τα εργαλεία που χρειάζονται για να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν ένα λαμπρό μέλλον.»
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος, δήλωσε:
«Από την πλευρά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω την άξια Πρόεδρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, η οποία αγκάλιασε αυτή την ιδέα. Μέσω αυτής της συνεργασίας, 13 Δήμοι, όχι μόνο του Πειραιά, έχουν την ευκαιρία να ενστερνιστούν τη φιλόξενη αγκαλιά του ΣΕΦ. Το ΣΕΦ ανοίγει δρόμους για τους αυριανούς πολίτες – τους μαθητές μας, που θα αποτελέσουν τον δημοκρατικό πολίτη.
Επιπλέον, πέρα από τον χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων, διατίθενται και αίθουσες, όπως η αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" με χωρητικότητα άνω των 900 ατόμων. Σκοπός μας είναι να διοργανώσουμε σεμινάρια όχι μόνο αθλητικά, αλλά και σεμινάρια ιατρικής, πρώτων βοηθειών και άλλων παρόμοιων θεμάτων. Παράλληλα, μπορούμε να ανεβάσουμε παραστάσεις και να οργανώσουμε δράσεις για μαθητές, ακόμα και από απομακρυσμένα μέρη όπως τα Κύθηρα, συνδυάζοντας τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές εκδρομές με επισκέψεις σε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο του ΣΕΦ.
Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία που ξεκινάμε και ανυπομονώ να δούμε τις δράσεις που θα αναπτυχθούν μέσα από αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία».
- ΕΠΕΤΕΙΑΚH ΕΚΔHΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛH ΤΟΥ ΑΤΤIΛΑ ΣΤΗΝ ΚYΠΡΟ
- ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ»
- ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» - 06/11/2024