Επιμορφωτική-Ενημερωτική Διημερίδα «Ενίσχυση σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ στα Νησιά»

Ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Επιμορφωτική-Ενημερωτική Διημερίδα με τίτλο «Ενίσχυση σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. στα Νησιά» για γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς στις 20 και στις 21 Δεκεμβρίου 2023, στο Γενικό Λύκειο Αίγινας.

Την εναρκτήρια εκδήλωση, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, χαιρέτισαν η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία στήριξε δυναμικά αυτή τη δράση, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Δήμαρχος Αίγινας, κος Ιωάννης Ζορμπάς, ο οποίος συνδράμει και στηρίζει πολλαπλά την εκπαιδευτική μας κοινότητα  και ο Διευθυντής του ΓΕ.Λ. Αίγινας, κος Ιωάννης Πεπές. Όλοι τους επεσήμαναν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές, επαινώντας, παράλληλα, την πρωτοβουλία του Διευθυντή της Δ.Ε. Πειραιά για την ενίσχυση του έμψυχου υλικού των σχολικών μονάδων στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγήσεων, οι οποίες απευθύνονταν στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών των σχολείων του Δήμου Αίγινας.

Καταρχάς, ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, εξήγησε, στο εκπαιδευτικό κοινό, τη λειτουργία των Μοντέλων Λήψης Αποφάσεων στη Σχολική Μονάδα και η Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ80 Οικονομίας, κα Μαρία Καρυωτάκη αναφέρθηκε στις Δεξιότητες του 21ου αιώνα και την Ποιοτική Εκπαίδευση ως στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. για το 2030.

Το δεύτερο μέρος της επιμόρφωσης - ενημέρωσης ήταν αφιερωμένο κυρίως στους γονείς/κηδεμόνες σε συνεργασία με  τους εκπαιδευτικούς. Με ξεχωριστή αμεσότητα η κα Γιαννούλα Βουκελάτου, Σ.Ε. Ψυχολόγων ΠΕ23, έκανε λόγο για τη Διαχείριση των συγκρούσεων στη Σχολική Μονάδα, παρουσιάζοντας μελέτες περίπτωσης. Κατόπιν η κα Καλλιόπη Ανταλή, Κοινωνική Λειτουργός έθιξε το θέμα της Εφηβικής Παραβατικότητας. Οι εισηγήσεις της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του κου Διονύσιου Αναστασόπουλου για το Πνεύμα της Ομάδας, τη Συλλογικότητα και την αξία της Συνεργατικής Μάθησης.

Η ολοκλήρωση της Διημερίδας  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023. Αρχικά παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για το Υπηρεσιακό Δίκαιο από τον Υπεύθυνο των Πειθαρχικών της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά, κο Ιωάννη Κωστούρο και τη Διαχείριση Εκπαιδευτικών Θεμάτων από τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά, κο Αντώνιο Καμπούρη.

Ακολούθησαν εισηγήσεις και μελέτες περίπτωσης σχετικά με τη Διαχείριση συναισθηματικών κρίσεων και άγχους-Εσωστρέφεια από την κα Γιαννούλα Βουκελάτου, Σ.Ε. Ψυχολόγων ΠΕ23, καθώς και με τη Διαχείριση εφηβικού θυμού, από την κα Καλλιόπη Ανταλή, Κοινωνική Λειτουργό.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι Σχολές Γονέων και τα Θεματικά Εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς, που συγκρότησε και λειτουργεί για πρώτη φορά, κατά το σχολ. έτος 2023-2024, η Διεύθυνση Δ.Ε. Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.

Αυτό το -γεμάτο γνώση και ενημέρωση- Διήμερο κέντρισε το ενδιαφέρον όσων το παρακολούθησαν και απέσπασε θετικές  κριτικές από εκπαιδευτικούς και μάλιστα - προς τιμήν των αρχαιότερων - που προσφέρουν πολύτιμο έργο  σε σχολικές μονάδες πλέον  των τριάντα ετών και δη σε εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης (και αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για όλη την σχολική κοινότητα) και γονείς/κηδεμόνες.

Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί ερωτηματολόγιο της ΔΙ.Δ.Ε. Πειραιά για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, προς όλες τις σχολικές της μονάδες, σε θέματα επιμόρφωσης (δωρεάν, φυσικά, και όχι “διαφημιζόμενες” επιμορφώσεις  από εμπορικές ιστοσελίδες και bloggs, που παρασύρουν σε συστηματική οικονομική αφαίμαξη εκπαιδευτικούς, για εμπλουτισμό των επιστημονικών προσόντων τους και “πλουτισμό” δικό τους, ως μεσάζοντες).

Ως επιστέγασμα, εκπρόσωποι του Δήμου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ζήτησαν την επανάληψη των εργαστηρίων, με σκοπό τη διάχυση τους σε περισσότερους γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς του νησιού.

Ο Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά
Διονύσιος Αναστασόπουλος Δρ.
Φιλόλογος

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.