Επιμορφωτική-Ενημερωτική Διημερίδα «Ενίσχυση σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. στα Νησιά»
Ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος, σε συνεργασία με τους Δήμους Τροιζηνίας-Μεθάνων και Πόρου, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Επιμορφωτική-Ενημερωτική Διημερίδα με τίτλο «Ενίσχυση σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. στα Νησιά» για γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς στις 21 και στις 22 Φεβρουαρίου 2024, στο Γυμνάσιο Γαλατά.
Την εναρκτήρια εκδήλωση, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, χαιρέτισαν η Υπουργός Εργασίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία εγκαινίασε αυτά τα προγράμματα ως Υφυπουργός Παιδείας από τον Σεπτέμβριο του 2023 και τα στήριξε, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας-Μεθάνων, κ. Αναστάσιος Μούγιος, ο οποίος συνδράμει και στηρίζει πολλαπλά την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, ο Δήμαρχος Πόρου, κ. Κουτουζής Γεώργιος και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Γαλατά, κα Δήμητρα Ευσταθιάδου. Όλοι τους επεσήμαναν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές, επαινώντας, παράλληλα, την πρωτοβουλία του Διευθυντή της Δ.Ε. Πειραιά για την ενίσχυση του έμψυχου υλικού των σχολικών μονάδων στα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγήσεων, οι οποίες απευθύνονταν στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών των σχολείων των Δήμων Τροιζηνίας- Μεθάνων και Πόρου.
Καταρχάς ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος, εξήγησε, στο εκπαιδευτικό κοινό, τη λειτουργία των Μοντέλων Λήψης Αποφάσεων στη Σχολική Μονάδα και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Α’ – Διοικητικού της ΔΔΕ Πειραιά, κα Βασιλική Δυναμίδου αναφέρθηκε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Το δεύτερο μέρος της επιμόρφωσης - ενημέρωσης ήταν αφιερωμένο κυρίως στους γονείς/κηδεμόνες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Αρχικά ο κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος μίλησε για το Πνεύμα της Ομάδας, τη Συλλογικότητα και την αξία της Συνεργατικής Μάθησης. Στη συνέχεια η κα Βασιλική Κουβάκη, Ψυχολόγος MSc – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Πειραιά αναφέρθηκε στην Εφηβεία: μια περίοδο αυτονόμησης. Κατόπιν, με ξεχωριστή αμεσότητα η κα Γιαννούλα Βουκελάτου, Σ.Ε. Ψυχολόγων ΠΕ23, έκανε λόγο για τη Διαχείριση των συγκρούσεων στη Σχολική Μονάδα, παρουσιάζοντας μελέτες περίπτωσης. Οι εισηγήσεις της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του κ. Ελευθέριου Χονδρογιάννη, Σ.Ε. ΠΕ84 (Ηλεκτρονικής & Τεχνολογίας) με τίτλο: Συμβουλευτική –Διαπραγματεύσεις.
Η ολοκλήρωση της Διημερίδας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024. Αρχικά παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για το Υπηρεσιακό Δίκαιο από τον Υπεύθυνο των Πειθαρχικών της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά, κ. Ιωάννη Κωστούρο και τη Διαχείριση Εκπαιδευτικών Θεμάτων από τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά, κ. Αντώνιο Καμπούρη.
Ακολούθησαν εισηγήσεις και μελέτες περίπτωσης σχετικά με τη Διαχείριση συναισθηματικών κρίσεων και άγχους-Εσωστρέφεια από την κα Γιαννούλα Βουκελάτου, Σ.Ε. Ψυχολόγων ΠΕ23, τα Συνεργατικά Μοντέλα και κοινές δράσεις Γονέων/Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών, από τον κ. Ελευθέριο Χονδρογιάννη, Σ.Ε. ΠΕ84 (Ηλεκτρονικής & Τεχνολογίας) και τον κ. Χαράλαμπο Βλαχόπουλο, Σ.Ε. Φιλολόγων καθώς και με τη Διαχείριση απώλειας και πένθους, από την κα Γιαννούλα Βουκελάτου, Σ.Ε. Ψυχολόγων ΠΕ23 και την κα Βασιλική Κουβάκη, Ψυχολόγο MSc – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Πειραιά.
Τέλος παρουσιάστηκαν οι Σχολές Γονέων και τα Θεματικά Εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς, που συγκρότησε και λειτουργεί για πρώτη φορά, κατά το σχολ. έτος 2023-2024, η Διεύθυνση Δ.Ε. Πειραιά σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.
Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης κ. Χαράλαμπου Βλαχόπουλου και κ. Ελευθέριου Χονδρογιάννη με εκπαιδευτικούς επιστημονικής ευθύνης του καθώς και και συναντήσεις του Διευθυντή Δ.Ε. Πειραιά, κ. Διονύσιου Αναστασόπουλου και των συνεργατών του με τους/τις εκπαιδευτικούς και τους / τις Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων της περιοχής για διοικητικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Αυτές οι, γεμάτες γνώση και ενημέρωση, μέρες κέντρισαν το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων και απέσπασαν θετικές κριτικές από εκπαιδευτικούς και μάλιστα - προς τιμήν των αρχαιότερων - που προσφέρουν πολύτιμο έργο σε σχολικές μονάδες πλέον των τριάντα ετών και δη σε εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης (και αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για όλη την σχολική κοινότητα) και γονείς/κηδεμόνες.
Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί ερωτηματολόγιο της ΔΙΔΕ Πειραιά για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προς όλες τις σχολικές μονάδες της ΔΙΔΕ Πειραιά σε θέματα επιμόρφωσης (δωρεάν φυσικά και όχι “διαφημιζόμενες” επιμορφώσεις από εμπορικές ιστοσελίδες και blogs, που παρασύρουν σε συστηματική οικονομική αφαίμαξη εκπαιδευτικούς για εμπλουτισμό των επιστημονικών προσόντων τους και “πλουτισμό” δικό τους, ως μεσάζοντες).
Ως επιστέγασμα εκπρόσωποι των Δήμων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ζήτησαν την επανάληψη των εργαστηρίων, με σκοπό τη διάχυση τους σε περισσότερους γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς της περιοχής.