Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό μαθητών/μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σε συνεργασία με τα μέλη της Ομάδας Δράσης για τη διαχείριση, αντιμετώπιση και πρόληψη ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.) της ΔΔΕ Πειραιά.

Στην έναρξη της συνάντησης απηύθυναν χαιρετσιμό ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέτα Μακρή, η οποία είπε:

makri

«Αγαπητές και αγαπητοί Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και μέλη των Ομάδων Δράσης των σχολείων Αγαπητές Διευθύντριες και αγαπητοί Διευθυντές και Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί των Τμημάτων Ένταξης και της Παράλληλης Στήριξης.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη δραστήρια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά που διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης πάνω στο πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού στη σχολική κοινότητα θέτοντας στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης το φαινόμενο σε σχέση με μαθήτριες και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. 

Το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται για την προστασία ολων ανεξαιρέτως των παιδιών και εφήβων από κάθε μορφής βία και εκφοβισμό και τάσσεται συντονισμένα κατά των φαινομένων που απειλούν τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών.

Η δέσμευσή μας προτεραιοποιεί την ισότιμη, συμπεριληπτική πρόσβαση παιδιών και νέων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε ένα ασφαλές και φιλικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. 

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής του ΥΠΑΙΘΑ, με την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για την υποβολή, καταγραφή, διαχείριση, αντιμετώπιση καταγγελιών ενδοσχολικής βίας από γονείς και μαθητές, την απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, τη θεσμοθέτηση του συμβούλου σχολικής ζωής, τις 243.700 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, τα εργαστήρια δεξιοτήτων και τις δράσεις ενεργού πολίτη δημιουργούμε σε παιδιά και εφήβους τις προϋποθέσεις να μιλήσουν με θάρρος για ό, τι τους απασχολεί, να υποστηρίξουν και να διεκδικήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να προφυλαχθούν από αυτούς, να σταθούν με τόλμη απέναντι σε κάθε αδικία, να αποδώσουν και να λάβουν σεβασμό.

Καλλιεργούμε στις μαθήτριες και τους μαθητές δεξιότητες, που θα τους καταστήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ισότιμους, υπεύθυνους, δίκαιους και δημιουργικούς ανθρώπους, ελεύθερους και αξιοπρεπείς πολίτες του κόσμου, που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, την ισότητα.

Θωρακίζουμε τους εκπαιδευτικούς μας με τακτικές επιμορφώσεις και τους παρέχουμε τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά εργαλεία για να ενημερώσουν τους μαθητές τους πάνω στα θέματα κακοποιητικών συμπεριφορών και στην δημιουργία μίας κοινωνίας ανοιχτής και συμπεριληπτικής.

Αναδεικνύουμε τον θεσμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης με 4.800 διορισμούς, που ενισχύονται διαρκώς, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται, περίπου, 2.000 αναπληρωτές.

Ταυτόχρονα, η ενδυνάμωση των υποστηρικτικών φορέων με αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού τους κατά 152% και η συνεργασία με αρμόδιους φορείς για στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία συμπληρώνουν δραστικά τα μέσα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την ενδοσχολική βία. 

Στις συνέργειες αυτές του ΥΠΑΙΘΑ, θα αναφέρω τη συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων για εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την ασφαλή πλοήγηση και τη συνεργασία με την Google μέσω του προγράμματος Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου, που υλοποιείται ήδη τρία χρόνια στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, όπου οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται και με τη σειρά τους επιμορφώνουν γονείς και κηδεμόνες. 

Επίσης, η εφαρμογή Safe YOUth και, συνολικά, η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο είναι, ακόμα, δυο εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία στη διάθεση παιδιών και οικογενειών για την πρόληψη της κακοποίησης ανηλίκων.

Είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, κάθε έφηβη, κάθε έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές και μαζί, Κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘΑ και κοινωνία, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να προλάβουμε και να αποτρέψουμε κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών και εφήβων με συντονισμένες ενέργειες για την προστασία τους στον πραγματικό κόσμο και την ασφαλή πλοήγηση τους στο διαδίκτυο. 

Για την ηγεσία του Υπουργείου μας, είναι σαφές ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση και ανεμπόδιστη συμμετοχή σε ποιοτική εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και εξέλιξη σε ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η διαρκής προσπάθεια για την άρση των εμποδίων στη μάθηση για όλους είναι η προτεραιότητα που στηρίζουμε, έμπρακτα, μέσα από συνέργειες, όπως η σημερινή συνένωση δυνάμεων.  

Σας ευχαριστώ.»

Ζέττα Μ. Μακρή
Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Skip to main content