ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Τίτλος Προγράμματος: «Η ζωή στην πόλη του Κορυδαλλού άλλοτε και τώρα»
Χάρις στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με την ιστορικότητα της περιοχής τους μέσα από τον παρόντα χρόνο. Εθίζονται στην διάδραση με τον δημόσιο χώρο και γνωρίζουν σημαντικά τοπόσημα της περιοχής τους. Έρχονται σε επαφή με ρεαλιστικό τρόπο με την διαχείριση και την συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Καλλιεργούν αίσθημα σεβασμού προς την τοπική κοινωνία, το παρελθόν και την πατρογονική κληρονομιά σε διαρκή διάλογο με το παρόν.
Εκπαιδευτικός:
Μαυροπούλου Αγγελική ΠΕ02-Φιλολόγων, ΠΕ05-Γαλλικής Γλώσσας,
Δ.Π.Μ.Σ. στην "Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες",
M.Sc. in Education Management & Organization
3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Επίπεδο/ Βαθμίδα: Γυμνάσιο
Πρόγραμμα Σπουδών:
Σύνδεση με το Πρόγραμμα Σπουδών του 2025 στις ενότητες: Ιστορία, Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Καλλιτεχνικά
Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης:
Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες
Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Ανάπτυξη της γνώσης της τοπικής ιστορίας, της διαχείρισης και της διατήρησής της.
Καλλιέργεια κριτικής προσέγγισης στα ήθη, τα έθιμα και την προσωπικότητα των κατοίκων της πόλης, αλλά και σεβασμού στην φυσιογνωμία της.
Δημιουργία πολιτιστικών έργων άμεσα συνδεδεμένων με τον τρόπο πρόσληψης της δράσης από κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Πρόγραμμα Τοπικής Γεωγραφίας
Τίτλος Προγράμματος: Πέτρο-λόγιον: το «γεωχρονικό» ενός λίθου του τόπου μου
Η δράση επικεντρώνεται στη μελέτη των πετρωμάτων ως αναπόσπαστα στοιχεία της γεωμορφολογικής και οικιστικής ταυτότητας ενός τόπου. Οι μαθητές/-ήτριες καλούνται να ανιχνεύσουν τη διαχρονική «διαδρομή» ενός συνηθισμένου πετρώματος στην περιοχή τους (π.χ., ασβεστόλιθος): από τη δημιουργία του στα βάθη του γεωλογικού χρόνου έως τις πρόσφατες χρήσεις του στην (παραδοσιακή) αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή. Η προτεινόμενη δράση αναδεικνύει τις αιτιακές σχέσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών του γήινου οικοσυστήματος και της διαμόρφωσης του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καλλιεργώντας τόσο την γεωπολιτιστική συνείδηση όσο και τη γεωπεριβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών/-ριών μέσα από διερευνητικές και βιωματικές δραστηριότητες συνεργατικού και αμιγώς αλληλεπιδραστικού ύφους.
Εκπαιδευτικός: Δρ. Αργύριος Καψιώτης (ΠΕ04.05-Γεωλόγος), 1ο Γυμνάσιο Περάματος.
Επίπεδο/ Βαθμίδα: Γυμνάσιο/Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Γνωστικό αντικείμενο: Γεωλογία-Γεωγραφία
Τάξη: Α ́ & Β ́ Γυμνασίου
Πρόγραμμα Σπουδών:
Η προτεινόμενη δράση Τοπικής Γεωγραφίας συνδέεται με το Πρόγραμμα Σπουδών στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα: Γεωλογία-Γεωγραφία, Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Πληροφορική, Ιστορία, Τεχνολογία, Χημεία και Βιολογία.
Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης:
Η παρούσα δράση εστιάζει στους εξής στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.): «Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση», «Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες», «Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά» και «Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ