ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΧΑΡΙΣΕ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ»

diad-seminario-160124

Με αφορμή τα 70 χρόνια λειτουργίας του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet), η Εθνική Επιτροπή UNESCO της Πολωνίας προσκάλεσε τα μέλη του Δικτύου παγκοσμίως να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία «Χάρισε ένα Ποίημα» την οποία διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Zbigniew Herbert Foundation” και με την υποστήριξη της UNESCO. Η δράση υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Το ελληνικό δίκτυο ASPnet συμμετείχε με σαράντα σχολεία, όλων των βαθμίδων, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών παγκοσμίως. Η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου κυρία Βέρα Δηλάρη, σε διαδικτυακή εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής UNESCO της Πολωνίας η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2024, με τη συμμετοχή της Διεθνούς Συντονίστριας του Δικτύου ASPnet-UNESCO κυρίας Julie Saito, της Προέδρου του Ιδρύματος Zbigniew Herbert Foundation και των Εθνικών Συντονιστών του Δικτύου από πολλές χώρες, παρουσίασε ως καλή πρακτική τον τρόπο που υλοποιήθηκε η πρωτοβουλία στην Ελλάδα αποσπώντας ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχόλια για τον πλούτο και την πολυμορφία των δράσεων των Ελληνικών σχολείων. Οι μαθητές/τριες όχι μόνον αντέγραψαν και προσέφεραν ποιήματα - σε κάρτες που δημιούργησαν οι ίδιοι - σε πρόσωπα φιλικά, συγγενικά, συμμαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, ομάδες ατόμων σε αναπηρία, νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και συνέγραψαν ποιήματα προσφέροντάς τα αντίστοιχα. 

Στην εν λόγω συνάντηση έλαβε μέρος η εκπαιδευτικός-σύνδεσμος του Δικτύου με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά στο Γραφείο Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων και εκπαιδευτικός του Ραλλείου ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά κυρία Αικατερίνη Χριστοδούλου, η οποία συντόνισε τη δράση στο σχολείο, καθώς και η μαθήτρια της Β΄ τάξης Βασιλική Παναγοπούλου, η οποία συμμετείχε στη δράση. Η κυρία Χριστοδούλου παρουσίασε τη μέθοδο με την οποία η δράση, πέραν των προτεινόμενων από τους διοργανωτές, ενσωματώθηκε και στην καθημερινή διδακτική πρακτική τεσσάρων γλωσσών στο Ράλλειο Λύκειο. Ιδιαίτερα θετικά σχόλια εκφράστηκαν από την κυρία Maria Dzieduszycka, Καθηγήτρια Λογοτεχνίας και Πρόεδρο του Ιδρύματος “Zbigniew Herbert Foundation”, για τη μέθοδο της ενσωμάτωσης των ποιημάτων στη διδασκαλία που εφαρμόστηκε και η οποία συνδέεται με το νέο Πλαίσιο της UNESCO για την «Εκπαίδευση στον Πολιτισμό και τις Τέχνες».

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο με μελοποιημένο ποίημα μαθητή από το Λύκειο του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος «χάρισε» το έργο του με τίτλο “The hidden hero: UNESCO” στο Δίκτυο ASPnet.

Η διεθνής καμπάνια διοργανώνεται και για το 2024 καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Πολωνού ποιητή. 

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.