22ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΛΥΚΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ UNESCO ASPnet

22-math-symp-010324 png

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, έλαβε χώρα το 22ο Μαθητικό Συμπόσιο Λυκείων Αττικής του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων UNESCO ASPnet με θέμα «Χτίζοντας την Ειρήνη σε προσωπικό επίπεδο, στη σχολική ζωή και στην κοινωνία». Οι εργασίες του Συμποσίου πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά Jeanne d’ Arc. Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jeanne d’ Arc και συμμετείχαν σε αυτό 180 μαθητές/-τριες και 40 εκπαιδευτικοί από 18 Λύκεια-μέλη του Δικτύου στην Αττική. Από την περιοχή του Πειραιά συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jeanne d’ Arc και από το Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά.

Κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κυρία Ζέτα Μακρή, εκπρόσωπος της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρίας Τζιτζικώστα, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων του ΥΠΑΙΘΑ κυρία Βασιλική Μακρή , ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κύριος Διονύσιος Αναστασόπουλος, η Εθνική Συντονίστρια Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO ASPnet κυρία Βέρα Δηλάρη και ο Διευθυντής του Λυκείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά Jeanne d’ Arc κύριος Δημοσθένης Καρυοφύλλης.

Στο χαιρετισμό του ο κύριος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο θεσμό των Μαθητικών Συμποσίων, ο οποίος αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία συνάντησης και συνεργασίας των μαθητών/-τριών των σχολείων-μελών, ευκαιρία εξερεύνησης, συζήτησης και εμβάθυνσης σε σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν όλον τον πλανήτη. Συνεχίζοντας, ο κύριος Αναστασόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τόσο το 22ο Μαθητικό Συμπόσιο των Λυκείων όσο και το 9ο Μαθητικό Συμπόσιο των Γυμνασίων διοργανώνονται από σχολεία της αρμοδιότητας ΔΔΕ Πειραιά. Τόνισε την στενή συνεργασία της ΔΔΕ Πειραιά με τον Εθνικό Συντονισμό του Δικτύου UNESCO ASPnet στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων του ΥΠΑΙΘΑ μέσω του Γραφείου Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων της ΔΔΕ υπενθυμίζοντας ότι, με τον ορισμό της εκπαιδευτικού-συνδέσμου (Focal Point) της ΔΔΕ Πειραιά με το Δίκτυο ASPnet στο Γραφείο, αφενός πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2023 η πρώτη εκδήλωση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Υπουργείου με την ευκαιρία της επετείου για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δικτύου και, αφετέρου, υποστηρίχθηκε η ένταξη σε αυτό δύο νέων σχολείων αρμοδιότητας ΔΔΕ Πειραιά. Κλείνοντας, ο κύριος Αναστασόπουλος ανέφερε ότι η ΔΔΕ Πειραιά προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία δεδομένου ότι τα θέματα που προωθούνται μέσω του Δικτύου ASPnet εμπίπτουν στους στόχους που έχει θέσει η Διεύθυνση και ο ίδιος προσωπικά «να γίνει το σχολείο τόπος χαράς και δημιουργίας και να ενισχυθεί ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ώστε να δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ορθούς ανθρώπους για την κοινωνία».

Το Συμπόσιο παρακολούθησε, ως παρατηρήτρια, η εκπαιδευτικός-συντονίστρια ASPnet του 8ου ΓΕΛ Πειραιά, νέου μέλους του Δικτύου, κατόπιν ενεργειών και υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού-συνδέσμου/ ASPnet Focal Point της ΔΔΕ Πειραιά στο Γραφείο Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων κυρίας Αικατερίνης Χριστοδούλου, η οποία εκπροσώπησε το Γραφείο κατά τις δύο ημέρες πραγματοποίησης του Μαθητικού Συμποσίου.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.