world philosophy day

17 Νοέμβρη 2022, Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και καθιερώθηκε επίσημα από την UNESCO το 2002. Με την καθιέρωση αυτής της Ημέρας, η UNESCO υπογραμμίζει τη διαχρονική αξία της Φιλοσοφίας για την ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης και του πολιτισμού.

Η Γενική Συνέλευση της UNESCO τόνισε τη σημασία της Φιλοσοφίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, ως ένα δρόμο «για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης με γνώμονα την κατανόηση του κόσμου και την προώθηση της ανεκτικότητας και της ειρήνης.»

Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας, επιδιώκεται η θεσμοθέτηση της Φιλοσοφίας και η αναγνώρισή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, στον τόπο που γεννήθηκε ο Φιλοσοφικός Λόγος, κρίνεται αναγκαία η διδασκαλία του ‘’φιλοσοφείν’’ για την εξέλιξη και ανάπτυξη της Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό, η διδασκαλία της φιλοσοφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες αίτημα για την αγωγή των εφήβων με την ενίσχυση των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Για τον λόγο αυτό, η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του κόσμου και του ανθρώπου, σε μια εποχή κρίσης ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην αναζήτηση της αυτοσυνειδησίας: Το Σωκρατικό «γνώθι σαυτόν».

«Εσύ, όμως, αν και δεν είσαι ακόμη Σωκράτης, οφείλεις να ζήσεις σαν να θέλεις να είσαι Σωκράτης» (Επίκτητος, Εγχειρίδιον, 51)

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.