1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

1) Στον 33o Πανελλήνιο Διαγωνισμό (60ο πανευρωπαϊκό) Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων (Ε.Η.Σ.), που διοργάνωσε η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, διακρίθηκε και βραβεύτηκε για την καλλιτεχνική της εργασία που αφορούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μαθήτρια του σχολείου μας Μπαρδοπούλου Αιμιλία της B΄ τάξης. Η επιτυχία της θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ανταγωνίστηκε με παιδιά από αξιόλογα σχολεία, όπως το Πρότυπο Πειραματικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο και η Ελληνογαλλική Άγιος Ιωσήφ.

2) Στις 22/11/14 οι μαθητές μας Ιωάννα Κεροφύλαξ και Γιώργος Φερεντίνος της Γ΄ τάξης, πήραν το 1ο και μόνο βραβείο ΑΡΧΕΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ για ένα φιλμ διάρκειας 3 λεπτών που είχαν δημιουργήσει τον Μάιο του 2014 ως μαθητές της Β΄ τάξης, προκειμένου να μετάσχει το σχολείο μας στον διαγωνισμό με τίτλο "Αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια" που διοργάνωσε το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

boy-with-video-cameraΣτο φιλμ αυτό οι μαθητές μας υπό την καθοδήγηση και βοήθεια του καθηγητή τους Δρ. Γ. Μπίκου, ανέδειξαν το έργο της ταξινόμησης και επεξεργασίας του πλουσιότατου αρχειακού υλικού που υπάρχει στο σχολείο μας και αποτυπώνει τη σχολική ζωή ενός ολόκληρου αιώνα -καθώς το σχολείο μας κλείνει φέτος (2014) έναν αιώνα λειτουργίας! Και το έργο αυτό ανέλαβαν -μέχρι σήμερα- μόνοι οι δύο αυτοί μαθητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του σχολείου μας και ιστορικού, Δρ Κων. Αντύπα, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία, μαζί με τον Δ/ντή μας Γ. Μπίκο, να εμπλέξει μαθητές σε αυτό το έργο της ταξινόμησης και επεξεργασίας.

Το ΕΚΕΔΙΣΥ ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από το έργο του σχολείου μας και των μαθητών του στον τομέα της αρχειακής έρευνας, που ζήτησε να γίνουμε μόνιμοι συνεργάτες του και τα στελέχη του μόνιμοι συνεργάτες μας σε οτιδήποτε χρειαστούμε όσον αφορά την αρχειακή μελέτη και εργασία.

Η τελετή απονομής των Βραβείων έγινε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείο της Ακρόπολης στην οποία βρέθηκαν μαθητές και καθηγητές από όλη την Ελλάδα (καθώς πολλές από τις συμεμτοχές ήταν από περιοχές εκτός Αθήνας) και τα παιδιά μας που βραβεύθηκαν συνόδευσαν οι καθηγήτριές τους Ε. Βελέντζα, Δ. Σίσκου, Ε. Καϊμακάμη και ο Γ. Μπίκος.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το φιλμ του σχολείου μας -το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ- ήταν το μόνο που αφορούσε αρχειακή έρευνα. Γι' αυτό και δημιουργήθηκε ιδιαίτερο βραβείο για τη συμμετοχή μας!

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η εργασία του συναδέλφου Κ. Αντύπα με τους μαθητές μας, προβάλλεται και σε σχετικό επιστημονικό κείμενο που υπογράφει ο ίδιος, το οποίος δημοσιεύθηκε στο συλλογικό τόμο με τίτλο ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ (με επιστημονική επιμέλεια Γ. Μπίκου και Α.Κανιάρη)

3) Η γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης (basket) του σχολείου μας κατέκτησε επάξια το Πρωτάθλημα Πειραιά και θα συνεχίσει να αγωνίζεται σε επίπεδο περιφέρειας για τον επόμενο μεγάλο στόχο, που είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Η ομάδα αποτελείται από τις μαθήτριες :
Κιριάι Κρυσταλλίνα (Α4)
Παναγιωτίδου Χριστίνα (Β3)
Ταχματζίδου Μάρθα (Α4)
Τζωρτζάκη Δήμητρα (Β4)
Τζωρτζάκη Ζωή (Γ4)
Χόντο Κωνσταντίνα (Γ3)

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.