Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Το διήμερο 6 και 7 Φεβρουαρίου 2024, σε σχολικές μονάδες της Δ.Δ.Ε Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, από τη Διεύθυνση Δ.Ε. Πειραιά, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Καταρχάς, την Τρίτη 6-2-2024, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες ενημερώσεις σε διάφορες σχολικές μονάδες του Πειραιά, την έναρξη των οποίων, κήρυξαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Παπακώστας καθώς και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος. Οι σχολικές μονάδες, οι οποίες συμμετείχαν στις πιλοτικές ενημερώσεις ήταν:

  • 11ο  Ημερήσιο Γυμνάσιο Νίκαιας – «Γιάννης Ρίτσος»
  • 2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Καλλίπολης
  • 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Νίκαιας  «Παναγιώτης Γιαννάκης»
  • Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
  • Ράλλειο ΓΕ.Λ. Θηλέων Πειραιά
  • 2ο Ημερήσιο ΓΕ.Λ. Κερατσινίου
  • 15ο Ημερήσιο ΓΕ.Λ. Πειραιά «Νικηφόρος Βρεττάκος»
  • 3ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Πειραιά
  • Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Περάματος
  • 1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, στην Κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ψηφιακές προκλήσεις των νέων της σημερινής εποχής». Ο κος Υπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφερόμενος στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην ανάπτυξη του διαδικτύου, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η χρήση της τεχνολογίας για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., λέγοντας πως το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου παγκοσμίως, προσφέρουν νέες δυνατότητες διερεύνησης των εγκλημάτων, αλλά κυρίως είναι οι τρόποι επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο που μπορεί ένα παιδί, ένας γονιός, αλλά και γενικότερα ένας πολίτης να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας, κάθε μορφής. Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτο, ευάλωτο και μόνο».

Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθηναν, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος συνέδραμε και στήριξε την όλη εκδήλωση και τις επισκέψεις στις σχολικές μονάδες ως Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, κα Σταυρούλα Αντωνάκου, η οποία στηρίζει ανελλιπώς όλες τις σχολικές μονάδες με δράσεις επιμόρφωσης και με ποικίλους τρόπους, ο  Πατήρ Νικόλαος Βουρλάκης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά, κος Τάσος Μαρκαριάν, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Μαρίνος Σταγάκης.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, κα Ευλαμπία Ρέβη, ενώ τις εναρκτήριες ομιλίες απηύθυναν ο Ταξίαρχος Βασίλειος Παπακώστας, Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος/Α.Ε.Α., με τίτλο: «Ψηφιακές προκλήσεις των νέων της σημερινής εποχής.» και ο κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, με τίτλο: «Ο ρόλος της οικογένειας στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό και η συνεργασία με τα σχολεία». Ως ομιλητές συμμετείχαν, ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κος Αύγουστος Τσινάκος, ο Εισαγγελέας Ανηλίκων Πειραιά, κος Γεώργιος Πέτρος, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά, κα Μυρσίνη Πυκνή, η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Γραφείου Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων Σπίτι του Παιδιού Αθήνας, κα Σωτηρία Νίκα, καθώς και η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κα Λίλιαν Μήτρου. Επίσης, ομιλήτριες της εκδήλωσης αποτέλεσαν, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. «Εγκληματολογία» και του  Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας, κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, η Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. – Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», κα Βασιλική Μπούμπα, η Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής κα Γεωργία Πατρωνούδη και η Ψυχολόγος και εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινωνικών Δομών και Κινητών Μονάδων Δήμου Πειραιά, κα Ηλέκτρα Ανδαράκη. Την εκδήλωση έκλεισαν η Δρ. Αιμιλία Δουκέλη, Α/Α΄ [Ε.Κ.], Τμηματάρχης Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής / ΔΙ.Δ.Η.Ε. και ο Δρ. Γεώργιος Νάκος, Α/Α΄[ΥΓ], Ψυχολόγος Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με ομιλίες τους με θέμα: «Ενημερωμένα παιδιά σημαίνει ενδυναμωμένοι ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος».

Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαδέκας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά, Ταξίαρχος Αριστείδης Λυμπεράτος, ο Αντιδήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, κος Μιχάλης Αρβανίτης, ως εκπρόσωπος του Αντιδημάρχου Διοικητικής Υποστήριξης Υπηρεσιών Ψηφιακής Μετάβασης και Προγραμματισμού, η Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Πειραιά, κα Μπουρδάκου Κυριακή, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πειραιά, κα Γλύκα-Χαρβαλάκου Αθηνά, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Πρόνοιας Περάματος, κος Μαυρέας Παναγιώτης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Περάματος και η  Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δ.Ε. Δήμου Πειραιά, κα Δέσποινα Αρβανίτου.

Στόχος της προαναφερόμενης εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση εκπαιδευτικών, ειδικών ψυχικής υγείας αλλά και επαγγελματιών, αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις του Κυβερνοεγκλήματος, οι οποίες σχετίζονται με ανηλίκους, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις διάφορες μορφές απάτης. Οι συμμετέχοντες, κυρίως Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και Στελέχη Εκπαίδευσης, που παρακολούθησαν την Ημερίδα, ήταν τριακόσιοι τριάντα (330) και επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο, υποβάλλοντας  αρκετά ερωτήματα στους εισηγητές και εισηγήτριες. 

Το σπουδαιότερο ήταν ότι οι συμμετέχοντες της ανωτέρω εκδήλωσης είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα νέα εργαλεία που αναπτύσσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την πρόληψη της εγκληματικότητας στον Κυβερνοχώρο. Τα εν λόγω εργαλεία αφορούν επιτραπέζια και διαδραστικά παιχνίδια, για μαθητές ηλικίας από 8 έως 18 ετών, κάνοντας χρήση τεχνολογιών εικονικής (Virtual Reality ή VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).

Υπενθυμίζεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day), καθιερώθηκε το έτος 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδιας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.