Δύο μαθητές της Α΄ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου κέρδισαν εφέτος, 2021, το 2ο πανελλήνιο βραβείο νέων τεχνολογιών STEM του ιδρύματος Vodafone. Οι μαθητές του σχολείου μας είναι η Τρελλοπούλου Παναγιώτα και ο Κρανιδιώτης Γιώργος, μαθητές των τμημάτων Α3 και Α4, αντίστοιχα, μετά από προσπάθεια δύο χρόνων και με την καθοδήγηση του συναδέλφου εκπαιδευτικού κ. Γιανναρά Κωνσταντίνου, ΠΕ84.
Το έργο ήταν ένα θερμοκήπιο με Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο μεριμνούσε για την αυτόματη και βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών. Κύριο και πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η ικανότητα του συστήματος να αναγνωρίζει τυχόν ασθένειες στο φύλλωμα του φυτού.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ του διαφημιστικού βίντεο
Το σύστημα αυτό είναι πλήρως οικολογικό, καθώς χρησιμοποιούνται μόνο πράσινοι και ανανεώσιμοι πόροι (όπως ηλιακή ακτινοβολία και βρόχινο νερό).
Αρχικά, η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω ενός φωτοβολταϊκού πάνελ με μονοκρυσταλλικό πυρίτιο, το οποίο μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Επιπλέον, το νερό για το πότισμα των φυτών είναι βρόχινο και διοχετεύεται στο θερμοκήπιο αφου έχει ελεγχθεί η οξύτητα και η θερμοκρασία του. Στο θερμοκήπιο έχουν ενσωματωθεί διάφορα αισθητήρια για τον συχνό έλεγχο της υγρασίας των φυτών, του θερμοκηπίου και της θερμοκρασίας του. Σε περίπτωση, που μία μέτρηση υπερβαίνει ή είναι κάτω του μετρίου, τότε ανάλογα με το πρόβλημα το σύστημα θα αντιδράσει διαφορετικά. Για παράδειγμα, αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, τότε ενεργοποιείται η θερμαντική λάμπα, σε άλλες περιπτώσεις το σύστημα μπορεί να εξαεριστεί, να συμβάλει στην φωτοσύνθεση και τέλος να ποτίσει.
Στη συνέχεια, έχουμε ενσωματώσει την χρήση της Μηχανικής όρασης και της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με το Machine Learning, με το οποίο μαθαίνουμε το σύστημα να αναγνωρίζει σημάδια ασθενειών. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης των άρρωστων φυλλωμάτων μέσω μιας κάμερας και ως εντούτοις πρόληψη και αποφυγή καταστροφής της σοδειάς.