Θερινή Ακαδημία Νοτιοανατολικής Ευρώπης
«Ανθρώπινα Δικαιώματα σε Δράση, 2014»
Cetinje, Μαυροβούνιο, Ιούνιος, 2014

Παιδεία της Δημοκρατίας και Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του European Wergeland Centre για πρώτη φορά σε σχολείο της ΔΙΔΕ Πειραιά (2014-2015)!

Conseil-de-l-EuropeLogoΤο Συμβούλιο της Ευρώπης (https://www.coe.int/en/web/portal) είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οργανισμός. Με 47 κράτη μέλη, καλύπτει το σύνολο σχεδόν της γεωγραφικής Ευρώπης και αγγίζει τη ζωή περίπου 800 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το Συμβούλιο συνιστά το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τους πολίτες της Ευρώπης, και τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

EUROPEAN-CENTER

Tο European Wergeland Centre (http://www.theewc.org/), ιδρύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Νορβηγία ώστε να συνδράμει στην υποστήριξη των κρατών μελών και να γεφυρώσει την πολιτική, την έρευνα και την πρακτική στον τομέα της εκπαίδευσης για τη Δημοκρατική Ιδιότητα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Διαπολιτισμική Κατανόηση. Συνιστά το αποτέλεσμα της καινοτόμου συνεργασίας μεταξύ της Νορβηγίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Κέντρο απευθύνεται στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης , καθώς και στις κύριες ομάδες στόχου που είναι εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές, υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και πολλαπλασιαστές.

Τα έξοδα διαμονής και διατροφής καλύφθηκαν από τη χώρα υποδοχής και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού του Μαυροβουνίου.

Υποβάλλαμε την πρότασή μας, (4ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού) και είμαστε το μοναδικό ελληνικό σχολείο που επιλεγήκαμε για τη Θερινή Ακαδημία στο Μαυροβούνιο. Μάλιστα ο αριθμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν φέτος από την Ελλάδα (μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014), ξεπέρασε κάθε προηγούμενο από ενδιαφερόμενη χώρα, γεγονός που τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή των διεθνών φορέων!

Υπεύθυνοι για το 4ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού:

Συμεών Γατσούλης: Διευθυντής, ΠΕ19
Μαρία Τσόκα: Καθηγήτρια Αγγλικών, ΠΕ6

Υπεύθυνη για την ελληνική ομάδα:

Δρ. Κωνσταντίνα Σπηλιωτοπούλου, ΠΕ02, ΔΙΔΕ Πειραιά

Η Θερινή Ακαδημία παρείχε εκπαίδευση, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών και των διευθυντών τους, καθώς και των εκπρoσώπων από ΜΚΟ ή ενώσεις γονέων, ώστε να υλοποιούν και να προωθούν τις αρχές και πρακτικές της «Εκπαίδευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη» στα σχολεία και τις κοινότητές τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η Ακαδημία έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών στον τομέα αυτό.

Η ελληνική ομάδα γνώρισε από κοντά εκπαιδευτικούς από τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης: Αλβανία, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Κροατία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία, Φύρομ. Είναι αξιοσημείωτο πως πολλοί από τους εκπαιδευτικούς «συμμαθητές» μας, γνώρισαν πρόσφατα τον πόλεμο και βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα!

Εν τούτοις:
• τα κοινά προβλήματα της εκπαίδευσης,
• οι κοινές πολιτιστικές παραδόσεις και αξίες,
• οι πρωτοπόρες τεχνικές και η μεθοδολογία (ελάχιστη θεωρία, πολλά πρακτικά εργαλεία εφαρμογής),
• οι προσπάθειες των έμπειρων εκπαιδευτών,
• η άψογη υποστήριξη των διοργανωτών,
συντέλεσαν να διαμορφωθεί μία μεγάλη οικογένεια από τα μέλη των εθνικών ομάδων ώστε να αντιληφθούμε σε βάθος την εκπαιδευτική μας αποστολή!

icon-greece

Σας προσκαλούμε να ενωθείτε μαζί μας και να στείλετε παντού
αυτό το κύμα ώστε να διαδοθεί η 
Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία!!!

icon-english

We invite you to join us and send this wave
so as to spread all over the word

Human Rights in Education and Democracy!!!

 icon-french

Nous vous invitons de nous joindre et envoyer
cette vague partout dans le monde afin de disperser
l' EDUCATION AUX DROITS HUMAINS ET LA DEMOCRACIE!!!

icon-spanish

¡Os invitamos a uniros a nosotros para enviar esta onda
por todas partes del mundo
Derechos Humanos en Educación y Democracia!

Ευχαριστούμε θερμά τους συνδιοργανωτές καθώς και τους εμψυχωτές-επιμορφωτές Ted Huddleston (Ηνωμένο Βασίλειο), Olena Styslavska (Πολωνία), Veton Sylhasi (Κόσσοβο) και τον «δικό μας», Αγγελο Βαλλιανάτο, Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων.

Το πρόγραμμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα σε Δράση» θα εφαρμοστεί σε σχολείο ή και σε σχολεία της ΔΙΔΕ Πειραιά από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι τέλος Μαΐου 2015.

Σκοπός της ΔΙΔΕ Πειραιά είναι η διάχυση των αποκτηθεισών γνώσεων και πληροφοριών στους λοιπούς συναδέλφους της περιοχής μας.

Ανεκτίμητα τα οφέλη για την εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραιά και της Ελλάδας!!!

Δρ. Κωνσταντίνα ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,
Φιλόλογος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

thGreekTeamEurope 

Never war again!
Olympic Truce for ever
MEANS
We educate in
Human Rights and Democracy

our children.

We can!

Η ελληνική ομάδα σε 10 λεπτά
έφτιαξε αυτό το πόστερ!

Το μήνυμά μας πλαισιώνεται από τις
παραδοσιακές στολές των χωρών
που συμμετείχαν.

 lessons  th-ALL-AROUND

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.