ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σχολικές Δράσεις για την 4η Απριλίου: Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Στο πλαίσιο της καθιέρωσης της 4ης Απριλίου, από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας,  η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας  η Διεύθυνση Δ.Ε. Πειραιά υποστήριξε τις ανάλογες δράσεις πολλών σχολείων της αρμοδιότητας της.

Την ανάγκη για την καθιέρωση αυτής της μέρας ανέδειξαν οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής, που συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.  

Ενδεικτικά, αναφέρονται  οι δράσεις του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά και του 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης. Το πρώτο σχολείο υπό την καθοδήγηση του Συντονιστή της Φιλοζωικής Ομάδας και Υποδιευθυντού, κου Νικόλαου Αρφανάκου προέβη στις ακόλουθες δράσεις:  Από την 1η Απριλίου, οι μαθήτριες του σχολείου ήρθαν σε επαφή με τη βασική προβληματική του φιλοζωικού κινήματος, δηλαδή την προστασία της Βιοποικιλότητας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των ζώων στον πλανήτη, μέσα από όλα τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος,  από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ως τη Γεωγραφία και από τη Νεοελληνική Γλώσσα ως την Πληροφορική. 

Επίσης, η Ομάδα Φιλοζωίας, φιλοτέχνησε και ανάρτησε σε όλους τους χώρους του σχολείου πανό και πόστερ με συνθήματα υπέρ της ευζωίας των ζώων.  Η ίδια ομάδα, την Πέμπτη 4 Απριλίου, στη διάρκεια της 3ης διδακτικής ώρας, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο της ομάδας, μετέβη στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά, όπου διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια για την προστασία των ζώων και των αδέσποτων ειδικότερα καθώς η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Η ίδια ομάδα παραχώρησε και συνέντευξη στο Κανάλι 1, το δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά.

Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 4 Απριλίου, την 3η και 4η ώρα οι μαθήτριες της Ομάδας Αισθητικής Αναβάθμισης του σχολείου, σε συνεργασία και με άλλες μαθήτριες, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Καλλιτεχνικών, κας Βιβής Ντέμη, φιλοτέχνησαν στην αυλή του σχολείου, τρία μεγάλα-δεκάμετρα πανό, με σκίτσα  και συνθήματα εμπνευσμένα από τη Φιλοζωία.

Την 5η διδακτική ώρα όλο το σχολείο παρακολούθησε εξ αποστάσεως ομιλία εκπροσώπου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), σχετική με την Φιλοζωία. Ο εκπρόσωπος της ΠΦΠΟ που πραγματοποίησε την εξ αποστάσεως ομιλία, την οποία παρακολούθησαν άλλα 240 σχολεία από κάθε γωνιά της χώρας, ήταν ο διευθυντής του σχολείου, κος Δημήτριος Καλαϊτζίδης.

Στη συνέχεια, το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κα Αμαλία Συνοδινού τίμησε τη συγκεκριμένη μέρα με τις εξής δράσεις:  Γνωριμία με τον ακτιβιστή μουσικό Moby: ακούστηκαν δύο τραγούδια συνοδευόμενα από τα αντίστοιχα βιντεοκλίπ: «A simple love» (τραγούδι – αφιέρωμα του Moby σε κάθε φιλόζωο του πλανήτη μας με φόντο ακτιβιστική δράση) και «Why does my heart feel sobad», προβολή powerpoint, πλαισιωμένο με  βιώματα εκπαιδευτικών του σχολείου, με έντονη ευαισθητοποίηση σε θέματα φιλοζωίας, πρόσκληση κηδεμόνα πυρόπληκτου σκύλου μαζί με τον σκύλο του: Η ιστορία του Όντιν, προβολή της ταινίας «Χάτσικο» και κατασκευή αναμνηστικών αφιερωμένων στην Πανελλήνια Ημέρα Φιλοζωίας από μαθητές του σχολείου.

Αναμφισβήτητα η ανακήρυξη της 4ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίαςευαισθητοποίησε τους μαθητές /τριες για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον. Έτσι, τα σχολεία της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά υλοποίησαν εξαιρετικές δράσεις με την πρωτοβουλία ικανότατων εκπαιδευτικών, που διδάσκουν με τον ίδιο τον τρόπο ζωής τους απέναντι σε κάθε ζωντανό πλάσμα.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.